Joves de 18 països iberoamericans debaten a Barcelona sobre els seus reptes comuns

El VIII Foro Iberoamericano Haciendo Política Juntos s'ha celebrat aquest curs a Barcelona. 500 joves de 18 països de Sud-amèrica, Centre-amèrica i la Península Ibèrica han debatut sobre els reptes que afronten els ciutadans de la seva edat en matèria d’educació, treball i participació.

Redacció - educa.Barcelona
5/5/2017
Enlarge
VIII Foro Iberoamericano Haciendo Política Juntos // Fundesplai/Jordi Play

¿Té els mateixos problemes laborals un jove de Guatemala que un de Barcelona? ¿Els reptes de l’educació superior de Mèxic o Portugal poden ser similars? Els punts en comú entre els joves dels països iberoamericans poden semblar pocs, però existeixen. Així s’ha pogut constatar en el VIII Foro Iberoamericano Haciendo Política Juntos, celebrat aquest curs a la capital catalana, on 500 joves de 18 països de Sud-amèrica, Centre-amèrica i la Península Ibèrica han debatut sobre els reptes que afronten els ciutadans de la seva edat en matèria d’educació, treball i participació.

“Tots tres temes estan molt connectats, i encara que cada país té la seva casuística sempre podem compartir conclusions”, expressava Gonçalo Olivera, un jove portuguès de 21 anys, en un recés de les jornades. En matèria d’educació, els assistents es van posar d’acord en qüestions com que cal avançar cap a un sistema més basat en els aprenentatges per la vida que en les qualificacions, que garanteixi la mateixa qualitat educativa per a tothom, que es vegi com una inversió i no una despesa, o que s’actualitzi d’acord amb les necessitats d’un mercat laboral canviant.

Aquest és un fòrum que convoca cada any la Lliga Iberoamericana d’Organitzacions de la Societat Civil contra l’Exclusió i a Pobresa, de la qual participen entitats socials d’arreu del món, entre elles a Catalunya la Federació Catalana de l’Esplai (Fundesplai), que s’ha encarregat d’organitzar les jornades d’enguany, celebrades al Cosmocaixa durant tota la setmana. Debats amb representants polítics, experts en polítiques de joventut… I sobretot intercanvi de parers entre els propis joves, que el dimecres van poder compartir el resultat de les seves reflexions a través d’una videoconferència amb connexions a múltiples països.

“La sensació que tenim és que la situació dels joves no és gens fàcil, i no els podem deixar sols: els diem que s’espavilin, que han de sortir-se’n, però no els acompanyem”, opina Núria Valls, directora de Comunicació i Relacions de Fundesplai i membre de la Junta de la Lliga Iberoamericana. “El que pretenem en aquest espai és posar sobre la taula que la responsabilitat és de tots”, conclou.

Els països iberoamericans apleguen fins a 150 milions de joves d’entre 15 i 29 anys, amb problemes estructurals com poden ser els de la precarització del treball. Es calcula que un de cada cinc d’aquests joves treballa en feines informals, i l’atur s’acarnissa amb aquest col·lectiu. Sense anar més lluny, l’atur juvenil a Espanya és del 43%. “La societat no pot acceptar com a normal la precarització del treball, quan s’eixampla la bretxa entre les rendes altes i les més baixes”, denuncia Valls.

A les jornades hi van prendre part també joves de trajectòria destacada, com és el cas de Tania Martínez, la primera mexicana d’origen indígena en rebre una beca Fulbright. “Els contextos no són fàcils per als joves sobretot de col·lectius vulnerables”, expressava Martínez, “però malgrat això hem de pensar que com a joves podem transformar el nostre entorn”.

El fòrum va concloure amb la presentació de les conclusions als representants polítics, cadascú als dels seus països d’origen, i tots junts al Secretariat General d’Iberoamèrica, que ocupa Rebeca Grynspan. A Catalunya, l’encarregada de recollir el testimoni dels joves va ser Marta Vilalta, directora general de Joventut de la Generalitat.

Escriu la teva opinió

Escribe tu opinión