Malbaratament alimentari: de la consciència a l’acció

Victòria Oliveres
1/6/2017

Un terç de tots els aliments o bé es malbarata o es perd. Els centres educatius desenvolupen múltiples activitats per conscienciar als seus alumnes i convertir-los en ciutadans crítics, però també per fer front a aquesta problemàtica des de la seva pròpia realitat.

La campanya “Ens ho mengem tot”, de Barcelona+Sostenible, agrupa les accions que es fan a diverses escoles de la ciutat per conèixer la procedència dels aliments que es consumeixen al menjador escolar i quantificar el malbaratament de l’aliment. A l’escola Vedruna Gràcia fa dos anys que formen part d’aquesta iniciativa amb la participació tant de mestres com de l’equip de monitors de menjador.

A  l’escola Dolors Monserdà – Santapau (Sarrià – Sant Gervasi) tiren endavant dos projectes en relació amb el malbaratament alimentari. D’una banda, des d’aquest curs han canviat les safates del menjador per plats i això ha transformat la dinàmica d’aquest espai. Ara els alumnes de tots els cursos se serveixen sols la quantitat de menjar que creuen que es menjaran. A més, reciclen el menjar que sobra amb entitats socials, a través de la campanya “BCN comparteix el menjar”.

Una altra manera d’aproximar-s’hi és a través de l’Aprenentatge i Servei, com fan a l’institut Montjuïc (Sants Montjuïc) en col·laboració amb l’ONG DESOS Opció Solidària. Aprendre sobre el circuit alimentari, conèixer d’on prové el menjar ecològic i de proximitat i fer una campanya per sensibilitzar sobre la importància d’introduir les minves als restaurants i fruiteries són les fases del projecte “Transformem el valor dels aliments: innovació en el circuit alimentari ecològic”.

Escriu la teva opinió

  • Iolanda

    Muy interesante. Trabajan unidades didàcticas? En el comedor? En el aula?

    3 Juny, 2017

Escribe tu opinión