Divulgar l’arqueologia des del jaciment que s’amaga al campus de la UB al Raval

Diversos estudiants universitaris i de Secundària excaven un jaciment arqueològic al centre de la ciutat on es trobava el taller d'un terrissaire

Redacció - educa.Barcelona
3/7/2017
Enlarge

Per al vianant que hi passi ràpid pel costat, pot semblar un solar en obres. Però per poc que es fixi en els cartells dels voltants, veurà que és tot un jaciment arqueològic. Al campus que la Universitat de Barcelona (UB) té al Raval s’hi amaga una excavació que serveix perquè, al juliol, els estudiants d’Arqueologia hi puguin fer les seves pràctiques. Poc a poc van descobrint tots els detalls de com era el taller del terrissaire Antoni Tarrés, que durant el segle XIX va ubicar-se en aquella finca.

Escolta el podcast de la secció d’El Diari de l’Educació al programa ‘La tarda de Barcelona’, de betevé 91.0 fm.

A diferència del sector professional, en aquest jaciment “el ritme el marquen els estudiants”, explica l’arqueòleg Jacinto Sánchez, que els fa de tutor. Però així i tot les prospeccions són reals, i cada any –les pràctiques són només durant el juliol– es presenten els resultats i les troballes a l’Administració. Arribats a la quarta campanya, els aprenents d’arqueòleg poden afirmar que del taller de Tarrés se’n coneixen ja gairebé totes les parts principals, des del molí fins els forns.

A més de la desena d’estudiants de la facultat d’Arqueologia, aquest estiu treballen al jaciment també alguns alumnes de Secundària. Forma part del pla ArqueUB per divulgar l’arqueologia, que impulsa la Unitat de Cultura Científica i Innovació de la universitat, que es dedica a donar a conèixer aquesta i altres activitats de la institució de cara a la societat. En aquest sentit, organitzen cada divendres de juliol visites guiades obertes als veïns per conèixer la història del jaciment.

Escriu la teva opinió

Escribe tu opinión