Lleure a l’estiu per a tothom

Victòria Oliveres
27/7/2017

Les vacances escolars són un bon moment per esbargir-se. El lleure educatiu és una opció que trien moltes famílies per aprofitar aquests mesos d’estiu perquè els seus fills descobreixin, aprenguin i gaudeixin d’una manera molt diferent de com ho fan durant el curs. No tots els infants i joves, però, tenen les mateixes oportunitats. Per això, alguns projectes de la ciutat treballen per apropar el lleure a tothom. Amb diferents metodologies i objectius, s’organitzen casals d’estiu per infants i famílies de barris on hi ha poca oferta, i per nens i nenes amb necessitats especials.

El casal d’estiu Escolta és un projecte de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya que apropa la manera de fer dels caus a zones on l’escoltisme hi és poc present. A l’escola Mestre Morera (Ciutat Meridiana, Nou Barris) hi organitzen el casal ‘Zona Nord’ des del 2008 on treballen com a monitors els qui fan de caps dels agrupaments escoltes durant l’any. Des del 2015, també han engegat un altre casal d’estiu Escolta a l’escola Coves d’en Cimany (Horta-Guinardó).

Plantegen el casal d’estiu amb la metodologia escolta, és a dir, reforçant el petit grup i el contacte amb la natura, però també fent xarxa amb el barri i descobrint la ciutat. D’aquesta manera, no només volen donar oportunitats de lleure per tothom amb els seus valors propis, sinó també promoure el lleure “a entorns on l’escoltisme hi és tan necessari com absent”.

Baobab és un projecte que vol promoure el lleure educatiu i comunitari. Impulsat per l’Ajuntament de Barcelona a través de l’Institut Municipal d’educació (IMEB) i el Pla de Barris, volen fer d’aquest un eix estratègic per consolidar el lleure en barris que actualment tenen mancances, i fer-ho de la mà de la comunitat.

Una de les maneres d’assolir aquest objectiu són els campaments urbans, que tindran lloc aquest agost. En aquests campaments, volen facilitar que infants, famílies i joves creïn les seves pròpies activitats de lleure dins el seu barri, sempre dinamitzats pels equips educatius formats per monitors de federacions de lleure i per joves del barri. L’equip promotor del projecte ha estat en contacte amb els agents de cada territori -entitats, associacions i projectes existents- per aconseguir aliances i implicar-los en el projecte.

Més enllà dels campaments urbans, per aconseguir que el projecte arreli i perduri, també s’acompanyarà en la creació de nous esplais i caus i es reforçarà els que ja existeixen en aquests barris. A més, s’oferirà formació en el lleure de base comunitària a joves. Baobab es va iniciar l’any passat als barris de Besòs i Maresme (Sant Martí), Baró de Viver (Sant Andreu) i Trinitat Nova (Nou Barris). Aquest any s’hi han afegit la verneda i la Pau (Sant Martí), Trinitat Vella (Sant Andreu) i la Marina de Port i la Marina del Prat Vermell (Sants-Montjuïc). És un projecte congestionat des de l’administració local, les federacions de lleure -a través del Consell de la Joventut de Barcelona- i la comunitat.

A l’escola Paideia (Les Corts) a l’estiu també volen donar oportunitat als seus usuaris de gaudir del lleure. Els infants i joves amb necessitats educatives especials no sempre saben trobar la manera de divertir-se en el seu temps lliure i per això els monitors d’aquest casal d’estiu els preparen moltes activitats i estan tot el dia interactuant amb ells. Creuen que és important que surtin de casa, estiguin en contacte amb els seus amics i puguin fer coses que durant l’any no tenen oportunitat de fer.

Escriu la teva opinió

Escribe tu opinión