Respondre a l’odi amb art: joves de tot el món mostren missatges antiracistes en curts audiovisuals al festival Plural+

El projecte, amb seu a Nova York i en col·laboració amb l’ONU, fa una crida a joves de 9 a 25 anys a presentar vídeos que parlin d’integració que, a més poden ser usats a les aules com a eina pedagògica. Enguany els Cinemes Girona se sumen a la llista de ‘partners’ del festival i projectaran els curts en una sessió oberta i garantiran el seu subtitulat en català de la mà de la Generalitat

Sandra Vicente
28/3/2018
Enlarge
Frame d'un dels vídeos guanyadors del Plural+ 2017

Una terra llunyana habitada per elfs va ser el destí triat per dues elfes que havien de peregrinar des de casa seva, de la que havien hagut de marxar. Aquesta mare i la seva filla, tot i ser elfes també, no van ser acceptades per tenir unes banyes que les diferenciaven de la resta. Un dia, la mare va posar-se molt malalta i ningú no volia ajudar la petita elfa ni donar-li medecines, així que va decidir tallar-se les banyes però, tot i mutilar-se, ningú no va donar-li suport. La mare de la petita va morir, però abans va fer prometre la seva filla que mai no canviaria ni es faria mal per a que els altres l’acceptessin.

Aquesta metàfora del racisme, les migracions, els refugiats i l’atomització d’una societat que no accepta la diferència és el missatge que donen MiKa Elnah, Ace John Quintos, Reuben Perez i Lohan Povenyca, un grup de quatre joves menors de 12 anys de Filipines amb el seu curt ‘Twighead’. Fent servir l’animació mitjançant modelatge amb plastilina van donar vida al món dels elfs que els va ser mereixedors de tres premis Plural+ l’any 2017.

Plural+ és un festival internacional de curts realitzats per joves d’entre 9 i 25 anys que parlin d’integració i d’iniciatives contra el racisme i la xenofòbia. Però, el que és més important, és que “són productes audiovisuals fets per joves que retraten accions de joves”, explica Jordi Torrent, director del Festival Plural+. I és que cap persona adulta pot tenir un rol protagònic en el discurs del curt, per tal que “fer que la veu dels joves s’escolti. Només hi parem atenció quan hi ha noticies negatives, però mai no ens prenem el temps d’escoltar-los en temes de rellevància que els afecten com a qualsevol ciutadà”, explica Torrent.

El projecte Plural+, amb seu a Nova York, compta amb 10 anys de vida gràcies a l’Aliança de Civilitzacións de l’ONU i l’organització Internacional per la Migració, també de les Nacions Unides. A més, el festival compta amb diversos socis a nivell internacional que converteixen Plural+ “en una plataforma de distribució d’un missatge per la integració i de suport pels joves”, afirma Torrent. Precisament enguany se suma el primer soci espanyol a aquesta llista de col·laboracions internacionals de la mà dels Cinemes Girona, amb seu a Barcelona.

“El que intentem és que la nostra programació no sigui només cinema de consum, sinó que establim sinèrgies amb organitzacions i ONG que ens proposen treballs audiovisuals que entren en la nostra línia d’acció política i debat”, comenta Toni Espinosa, dels Cinemes Girona. Així, des d’aquesta sala en la que es projecten peces amb un rerefons polític i social, consideren positiu Plural+, no només per donar veu als joves, sinó “per apoderar-los en el món del cinema més enllà de ser consumidors. Cal destacar la finestra de coneixement d’altres cultures i denúncia que suposa aquest festival, però també l’oportunitat d’expressió artística que dóna als joves, que normalment són silenciats”, apunta Espinosa.

Així, el paper dels Cinemes Girona és potenciar la participació dels joves catalans, que podran presentar-se al festival fins el 3 de juny, i “buscarem premiar-los”. I és que Plural+ concedeix un viatge a Nova York per a assistir a la final amb despeses pagades als guanyadors de cada categoria (menors de 12 anys, menors de 18 i joves de fins a 25 anys). I per la seva banda la sala de cinema barcelonina també finançarà aquest viatge per als millors vídeos de joves del territori català i espanyol que considerin millors.

Frame de Twighead, un dels curts guanyadors del Plural+ 2017

Els curts com a eina de debat a l’escola i, per primera vegada, subtitulats al català

Un cop seleccionats els curts guanyadors del festival Plural+ seran projectats als Cinemes Girona en una sessió oberta i gratuïta que, a més estaran disponibles per primera vegada subtitulats en català gràcies a un acord al que la sala de cinema ha arribat amb la Generalitat: “considerem que és important que tots els joves, no només els que sàpiguen anglès, puguin accedir a aquest material. Per això la traducció dels subtítols la farà el departament de Polítiques Lingüístiques”, asseguren des dels cinemes Girona.

I és que aquests curts, més enllà de ser projectats a cinemes, també són un material audiovisual del qual Torrent destaca el potencial pedagògic. “Hem elaborat guies de discussió per als curts en quatre idiomes pensats per a educadors que vulguin plantejar debat sobre aquests temes”, recorda el director de Plural+, qui afegeix que “no hi ha millor manera de discutir i sensibilitzar els joves que amb material elaborat per persones de la seva mateixa edat”.

La crida del festival Plural+ cada vegada és més recollida pels joves d’arreu; l’any passat van presentar-s’hi 380 curts de 67 països diferents dels quals van ser premiats 27 -tenint en compte els premis que atorguen els socis com els Cinemes Girona, més enllà dels 3 premis ‘oficials’. Els joves que s’hi presenten, així com els guanyadors de les diverses convocatòries, són plurals i de diversos continents. “És una bona manera, no només de prevenir el racisme, sinó de conèixer històries de països que d’altra manera mai no arribarien a l’altra banda del món”, comenta Torrent.

Malauradament, tal com destaquen des del festival, aquest projecte és cada cop més necessari: “quan vam començar fa 10 anys el racisme i la xenofòbia eren temes importants, però ara encara ho són més. La narrativa xenòfoba està en augment i és important contraposar-s’hi”, comenta Torrent. Així, Espinosa apunta que no només és important el missatge que es dóna amb aquests vídeos sinó com es dóna. “La qualitat dels vídeos és altíssima i això denota que els joves s’interessen per la lluita antiracista”. Tal com destaquen des de la sala barcelonina, el més bonic que es destil·la del festival és que “contra l’odi, responem amb art”.

Escriu la teva opinió

Escribe tu opinión