Entre pols Holi i mandales: els patis oberts tanquen el curs però mantenen obertes les portes

Els patis oberts celebren el final de curs amb diverses festes, algunes coincidint amb les celebracions del centre, tancant un any que ha estat dedicat a la cultura de Pau. Dels 70 patis de la ciutat, durant l’estiu se’n mantindran oberts una quinzena

Sandra Vicente
19/6/2018
Festa de final de curs del Pati Obert de l'escola Mallorca de Barcelona | SANDRA VICENTE Enlarge
Festa de final de curs del Pati Obert de l'escola Mallorca de Barcelona | SANDRA VICENTE

Els núvols de la ciutat de Barcelona, darrerament grisos i resistents a un estiu que sembla que no vol arribar, divendres es van tenyir de colors. El gris dels terres es va tornar rosa, groc, blau, vermell…i les rialles i crits de desenes d’infants explotaven en alegria quan deixaven anar de les seves mans grapats i grapats de pols de colors, tenyint a la força l’ambient i donant la benvinguda al seu estiu amb una explosió cromàtica.

Així, entre música, balls, cançons i efusions de pols Holi -pols tintats que s’usaven tradicionalment en les festes primaverals hindús- l’escola Mallorca del barri de l’Eixample va celebrar la seva festa de final de curs que va estar oberta per a qualsevol família de Barcelona. I és que aquest centre és un dels 70 de la ciutat que tenen un Pati Obert i una de les 30 que celebra la seva festa de final de curs obrint les portes del pati i fent-la coincidir amb la festa del programa de Patis Oberts.

En la celebració del Mallorca, com en totes les festes d’estiu del programa de Patis Oberts, destaca una temàtica transversal: el foment de la cultura de pau. Des dels balls i els pols hindús, fins la realització de Mandales i la creació d’un mural amb missatges per la pau, passant per tallers d’automaquillatge, totes les activitats de la festa segueixen l’estratègia que l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona (IMEB) ha dibuixat aquest curs. “Arran de l’atemptat de les Rambles vam voler reballar la cultura de pau positiva, que va més enllà del no conflicte. Volem educar els nens i nenes en la solidaritat, l’equitat, la igualtat de gènere, les cures i la inclusió, conceptes que són treballats a través del joc”, explica Pilar Lleonart, cap de projectes de l’IMEB.

Festa de final de curs del Pati Obert de l'escola Mallorca de Barcelona | SANDRA VICENTE
Festa de final de curs del Pati Obert de l’escola Mallorca de Barcelona | SANDRA VICENTE

Sempre des de la perspectiva de la pau i la solidaritat, (que també serà la temàtica de la propera Audiència Pública de Nois i Noies de Barcelona) la setantena de Patis Oberts de la ciutat han obert les seves portes fora de l’horari lectiu “per aconseguir que es converteixin en un equipament públic, segur pels infants, i a través del qual els veïns i veïnes puguin teixir xarxa de barri”, apunta Anna Omar, coordinadora del programa de Patis Oberts de l’entitat gestora, CET10. Finalment, els patis s’han convertit en aquest nexe d’unió de comunitat, i la prova és que la demanda d’obertura de més centres, així com l’ampliació de l’horari i de calendari no para de créixer. “Aquesta és la millor valoració”, afirma Omar.

I és que el fet que s’acabi el curs, no vol dir que els Patis Oberts tanquin les seves portes, si més no, no a tots. “Enguany realitzem 30 festes d’estiu coincidint amb les celebracions de final de curs i durant les vacances en mantindrem oberts entre 15 i 18, cobrint els 10 districtes”, explica Omar. Durant l’estiu -de final de curs fins el 31 de juliol- els patis estaran oberts tres hores de dilluns a diumenge, tot i que alguns centres obren també a l’agost a través de CET10 i a càrrec del districte en el que estigui situat.

Dinamitzacions pensades en comunitat

Les activitats que es realitzen als Patis Oberts beuen d’una col·laboració constant entre l’equip organitzador del programa i les famílies, entitats del barri i usuaris de l’equipament. Així, durant l’estiu es podran trobar activitats com els tallers de circ, que es realitza en cooperació amb l’Ateneu Nou Barris. “Intentem estar presents en totes les activitats comunitàries i plans de barri perquè cedir l’espai del pati a les diferents entitats per a que desenvolupin activitats és una manera de crear sinèrgies entre els centres, les famílies i les accions de barri”, apunta Omar.

Festa de final de curs del Pati Obert de l'escola Mallorca de Barcelona | SANDRA VICENTE
Festa de final de curs del Pati Obert de l’escola Mallorca de Barcelona | SANDRA VICENTE

“Els Patis Oberts van néixer com un servei de barri”, comenta Lleonart. Així, afegeix que un dels propers passos per a la dinamització dels espais és estrènyer la col·laboració amb els caus i esplais de la zona. “Sortim a la ciutat per veure a quins projectes ens podem apuntar i com podem ajudar: des dels camins escolars al projecte de ciutat jugable, passant per iniciatives més petites com tornejos o gimcanes de barri”, assegura.

I tant és així que els Patis Oberts s’han acabat convertint en un element protagonista de la vida d’alguns barris, en els que se celebren partits setmanals, on grups de música i dansa van a assajar o, simplement, espais segurs i pensats íntegrament pels infants en els que les famílies passen l’estona. “La importància és tal que, en alguns patis en els que no hi ha tanta participació, intentem per totes les vies mantenir-los, ja que els 15 infants que venen, són 15 persones que necessiten aquell espai”, opina Lleonart.

Així, aquests reductes en els que la participació de les famílies, AFAs i centres és tan important, estan ja en el compte enrere per tancar un curs en el que l’eix ha estat la pau i la inclusió. En aquesta línia, doncs, els usuaris del Pati Obert de l’escola Mallorca han dissenyat una festa de final de curs en què la tolerància, la creativitat i el respecte omplin de color un estiu que, finalment, sembla que ja comença.

Escriu la teva opinió

  • Joan Vicent Balaguer San Pedro

    Simplement, una qüestió de vocabulari. “Pols” és femení, per tant seria “les pols hindús” i “pols tintades”, o potser podríem substituir en aquest cas per “pólvores” com es fa quan parlem de “pólvores de talc”.

    Gràcies per l’atenció.

    22 Juny, 2018

Escribe tu opinión