Barcelona, primera ciutat catalana en adherir-se a la Declaració d’Inchenon de la UNESCO per una escola inclusiva i equitativa

La Declaració ha estat signada per tots els grups municipals i es mostra com el primer pas cap el Pacte Ciutadà per l’Educació

Sandra Vicente
17/7/2018
Enlarge
Barcelona signa la Declaració d'Inchenon per a una educació equitativa | SANDRA VICENTE

L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat la seva adhesió a la Declaració d’Inchenon de la Unesco per a l’Educació 2030, que té com a principal objectiu promoure l’equitat educativa i inclusiva. Així, es converteix en la primera ciutat catalana que s’hi adhereix. “Ja hi estàvem representats en certa manera a través de l’adhesió de l’Estat Espanyol, però volíem ser-hi presents a nivell d’Ajuntament per a poder presentar un debat municipal sobre l’educació que estigui a l’alçada”, ha declarat Miquel Àngel Essomba, Comissionat d’Educació, Infància i Joventut de l’Ajuntament de Barcelona.

Així, Essomba destaca el fet que tots els grups municipals signessin l’adhesió: “no han estat deliberacions ni reunions entre el govern i l’oposició, sinó tots junts per a crear una bona política educativa a Barcelona, amb una mirada llarga”. La declaració d’Inchenon és en la que se sustenta la comunitat educativa per a tractar els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS 2030), en base a entendre l’educació com a un bé públic i dret humà fonamental. En aquesta línia, el Comissionat assegura que “si per molts l’educació és un tema ideològic, per a nosaltres és un assumpte sobre el que s’ha de fer política en majúscula, no només per electoralisme”.

Així, la signatura de la Declaració d’Inchenon de Barcelona suposa la continuació de la voluntat del consistori de crear un Pacte Ciutadà per l’Educació. Per tal de complir amb aquests objectius, Barcelona adaptarà a la seva realitat el sistema d’indicadors educatius de la Declaració i el coordinarà amb instruments que ja existeixen de seguiment. “Disposarem d’un marc estable de treball, havent institucionalitzat un diàleg permanent sobre educació que abans no existia”, apunta Essomba.

Així, Barcelona vol afermar les seves polítiques cap a una educació equitativa, com la creació i lideratge de l’Associació Internacional de Ciutats Educadores des de fa més de 25 anys, o el simposi internacional sobre el “dret col·lectiu a l’educació” que va tenir la eva primera edició el novembre de 2017, i que aquest 2018 repeteix i amplia continguts cap a finals d’any. “Aquesta declaració és la reafirmació d’iniciatives que ja estem duent a terme i que ens acosten a la inclusió, com és l’exemple del Pla de Barris”, recorda el Comissionat.

La Declaració d’Inchenon, de Corea a Barcelona

L’any 2015, la ciutat coreana d’Incheon va acollir l’any 2015 el Fòrum Mundial sobre l’Educació convocat per la UNESCO. La cimera seguia l’estela del moviment mundial en favor de l’educació per a tothom de les cimeres de Jomtien del 1990 i de Dakar de l’any 2000. La Declaració d’Incheon és el document, signat per 184 estats (entre ells l’estat espanyol), en què es sustenta el compromís de la comunitat educativa mundial per treballar per una educació inclusiva i equitativa de qualitat, i per promoure les oportunitats d’aprenentatge permanent per a tothom.

Escriu la teva opinió

 • Lurdes

  Buenos días! Y para los niños que están ahora cursando la escolarización obligatoria y tenemos que creer que tenemos suerte por qué están en una USEE ENSEÑADOLES LOS MAESTROS LOS OBJETIVOS QUE CREEN O NOS QUE SE ESTABLECEN POR CICLOS. Y encima nos hacen creer que no hay más para ello y que les demos las gracias por tenerlos que pasa?

  Y otros que están calentando una silla ignorados por los docentes y niños . Para cuándo la inclusión.

  Todos son iguales, YA ESTA BIEN DE ETIQUETAR A LAS NUEVAS GENERACIONES DE ESTE PAIS….DEJEMOS DE INCAPACITARLOS!!!

  YA QUE SE ESTA CREANDO UN PAIS LLENO DE DISCAPACITADOS….LOS CUALES NO PODREMOS MANTENER NI AYUDAR….PONGAMOS REMEDIO AHORA QUE PUEDEN Y QUEREN APRENDER.
  GRACIAS SI ESTOY LLEGO A ALGUIN CON JUICIO

  21 Juliol, 2018

Escribe tu opinión