EscoLab: Canviar l’aula pel laboratori

A l'octubre s'inicien les 240 activitats que ofereix EscoLab aquest curs per despertar la vocació científica i acostar la recerca a l'alumnat

Redacció - educa.Barcelona
4/10/2018
Enlarge
Alumnes en una sessió d'EscoLab realitzada a l'Escola Superior Politècnica de la UPF / Universitat Pompeu Fabra (Creative Commons)

Es pot agafar aigua de la boira per combatre la sequera a Catalunya, el Mediterrani i el món? Sí, amb un atrapaboires! Una estructura innovadora amb teixits especials per recol·lectar vapor que s’ensenya a construir al taller del Centre Tecnològic LEITAT, una de les novetats de l’edició de l’EscoLab d’aquest curs.

És una de les 240 activitats gratuïtes per alumnat d’ESO, Batxillerat i Cicles Formatius que s’inicien aquest octubre i que duraran fins al maig. Totes aquestes propostes volen promoure la vocació científica i acostar la investigació als estudiants amb una perspectiva responsable. Els laboratoris i centres de recerca obren les seves portes perquè els estudiants visitin i utilitzin les seves instal·lacions i aprenguin dels seus professionals.

Deu laboratoris d’universitats, centres de recerca, hospitals i empreses han afegit noves activitats a l’EscoLab per al curs 2018/19 i molts d’altres han ampliat la seva oferta, tant en nombre de sessions com en varietat d’activitats. Aquest programa va iniciar-se fa 13 anys amb una oferta de 2.000 places i enguany ja supera les 10.000 entre tots els tallers i les visites organitzades per 83 institucions diferents.

No tots els científics porten bata

Dissenyar i imprimir en 3D la teva pròpia torre a l’Escola d’Arquitectura de la Universitat Internacional de Catalunya, conèixer la prehistòria a través de còmics a la Institució Milà i Fontanals (CSIC) o programar un algoritme amb perspectiva de gènere al Centre de Regulació Genòmica (CRG) són exemples de tallers que van més enllà de les ciències experimentals.

Les activitats s’inclouen en àmbits tan diversos com les ciències socials, les humanitats, l’arquitectura, la innovació empresarial, el periodisme, l’educació infantil i les ciències de l’esport. Encara queden algunes places disponibles a les quals cal inscriure’s a través del portal web d’EscoLab.

Com que és una iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona coordinada pels programes Barcelona Ciència, de l’Institut de Cultura de Barcelona, i Cultura Científica, de l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona, la majoria de tallers i visites són a la capital catalana però també es poden trobar activitats a l’àrea metropolitana i en altres municipis com Vic, Reus, Mataró, Tarragona, Manresa o Olèrdola, entre d’altres.

Escriu la teva opinió

Escribe tu opinión