Entrevista

Del Raval a la universitat per quedar-s’hi

El projecte Prometeus impulsa i dona suport perquè més joves del Raval accedeixin i cursin estudis universitaris. En aquest tercer curs ja compta amb una setantena d'alumnes.

Victòria Oliveres
23/1/2019
Enlarge
Beatriz Bautista i Hasnae Salim, estudiants universitàries del projecte Prometeus | Foto: Victòria Oliveres

Quan la Beatriz Bautista va arribar a la universitat, el primer que van preguntar-li va ser si era adoptada. Era el que més encaixava als seus companys de classe, ja que no són gaires les persones immigrants que cursen estudis superiors. El 2015, només un 5% dels estudiants de grau eren d’origen estranger, mentre que a la secundària ho era un 16% de l’alumnat.

La Beatriz té 18 anys, en fa deu que va arribar de les Filipines i des del 2010 viu al barri barceloní del Raval. Aquest curs fa primer del doble grau en Administració d’Empreses i Turisme a la UPF i ha viscut un gran canvi vital. “Estava acostumada a l’institut del barri, on el 99% de la meva classe eren immigrants i en arribar a la universitat vaig passar a ser jo aquest 1% diferent”, explica Bautista.

També ha viscut una experiència similar la Hasnae Salim, originària del Marroc i resident al Raval des de fa deu anys, que cursa primer d’Enginyeria Química a la UAB. “He arribat a la universitat i tots són rossos! A la meva classe potser hi ha tres o quatre immigrants com a molt, d’entre cent alumnes”, diu Salim.

Totes dues formen part de la setantena de joves del Prometeus, un projecte que vol augmentar el nombre els nois i noies del Raval que accedeixen i cursen amb èxit estudis universitaris. Es va iniciar el 2016 amb només 9 alumnes, el curs següent ja van ser 22 els estudiants que van accedir a la universitat de la mà del Prometeus i aquest curs han sigut quaranta.

Posar la universitat en l’imaginari dels joves

“El fet de ser la primera de la meva família que entra a la universitat em motiva molt”, explica la Hasnae. A ella i a la Beatriz els ha agradat estudiar des de petites i les seves famílies sempre els han transmès que l’educació és molt important. “Des que la meva mare va venir aquí a treballar i me’n vaig separar, vaig tenir clar que volia arribar a la universitat”, diu Bautista, “no podia ser que ella fes aquell esforç enorme, aquell sacrifici, i que jo no ho aprofités”.

Però no tots els joves del Raval pensen en l’educació superior com una opció vàlida per a ells. Per això, el projecte Prometeus s’inicia amb unes xerrades de motivació dels alumnes dels dos centres de secundària públics del barri, els instituts Miquel Tarradell i Milà i Fontanals. Una es fa a 4t d’ESO, per impulsar que els estudiants facin Batxillerat, i quan arriben a aquesta etapa postobligatòria se’ls encoratja perquè treguin bones notes i pensin en l’opció de fer estudis universitaris.

Un dels ponents d’aquestes xerrades és el Javier Alegría, director d’El Periódico El Raval i impulsor del Prometeus, juntament amb l’Associació Educativa Integral del Raval. També hi participen membres del districte de Ciutat Vella, del Consorci d’Educació de Barcelona i la tècnica del projecte, Shazra Javed. “En aquell moment el Javier ens va obrir els ulls”, recorda la Hasnae, “ens va dir que no miréssim només el present sinó més lluny, que penséssim en el futur”. El que volen transmetre des del projecte és que la universitat no és tan difícil ni tan cara si es tenen en compte les beques que existeixen i, d’altra banda, obren moltes més portes.

Suport en tot moment per no despenjar-se

Començar la universitat és un canvi per a qualsevol adolescent, i encara ho és més per aquests nois i noies del Raval, que poden trobar-se amb dificultats afegides per la falta de referents universitaris. Per això, el projecte també els vol donar la mà per fer els tràmits d’accés i afrontar els nous estudis. “El Prometeus em dóna aquesta sensació de ‘no et preocupis, tu fes i nosaltres estem aquí, i ja arribaràs allà on vols arribar'”, diu la Beatriz.

La Hasnae explica agraïda tota l’ajuda que li van donar des del projecte per solucionar els problemes que va tenir per demanar una beca. “Els meus pares no en saben, no tinc germans que hagin anat a la universitat ni tampoc amics que hi vagin i estava molt espantada”.

“M’agradaria que tots els joves tinguessin un espai adequat per estudiar a casa seva, que no haguessin de compartir l’habitació amb tres germans més, que cap família tingués preocupacions pels problemes econòmics ni de cap altre tipus… Però això no ho podem fer”, explica Alegría.

Per això, el que el procuren és que, si els estudiants no tenen recursos, com a mínim no tinguin problemes per pagar el transport, per a tenir suport en les assignatures que els costen més o per aprendre a organitzar-se. Tot i això, Alegría diu que a vegades han d’insistir que els joves els expliquin els problemes que tenen, ja que tendeixen a evitar-los. “Això ens diu molt sobre la seva actitud responsable d’aportar el mínim de problemes i absorbir el màxim”, afegeix el Javier.

Beatriz Bautista i Hasnae Salim, estudiants universitàries del projecte Prometeus | Foto: Victòria Oliveres

Durant l’etapa universitària el suport va més enllà d’allò acadèmic. Els alumnes, que estan repartits en diferents universitats catalanes, fan trobades mensuals per resoldre dubtes i compartir experiències i també es troben als mateixos campus.

“El primer dia d’uni vaig quedar amb una altra noia Prometeus més gran perquè m’acompanyés, perquè jo no tenia amics ni coneixia res. Ella em va fer companyia, em va ensenyar on menjar, on era més barat i més bo…”, explica la Hasnae.

I és que una part important de l’última etapa del projecte és el retorn. Els joves que reben suport del Prometeus es comprometen a ser referents al barri i ser ells els qui motiven a les noves generacions del Raval, així com donar consells o ajudar amb els estudis als qui comencen la universitat.

Tant la Hasnae com la Beatriz tenen moltes ganes que els arribi aquest moment, perquè tant elles com les seves famílies senten que deuen molt del que han aconseguit als seus instituts i al projecte. “Pensar que d’aquí a pocs mesos serem nosaltres els companys que motivarem als nois i noies del Miquel Tarradell em fa molta il·lusió”, diu Bautista.

Millorar la imatge dels joves del Raval fora del barri

“Crec que els joves estem molt estigmatitzats i els del Raval encara més”, diu la Beatriz. “Per això tenir una plataforma com el Prometeus, que ens ajuda a assolir el que realment busquem molts joves del barri és molt potent. Nosaltres som uns privilegiats perquè n’hi ha molts que tenen por de sortir i provar la universitat o altres estudis superiors”, afegeix.

“Amb el projecte ens hem compromès a posar fi al prototip de jove del Raval, el prejudici que hi ha sobre el barri”, diu la Hasnae. “A vegades quan em pregunten on visc, dubto si dir ‘al centre’ o ‘al Raval’, perquè moltes vegades de seguida em parlen de traficants i de crims. Però a veure, jo hi he estat vivint 10 anys i mai m’han robat al barri!”.

Elles dues estudien a la universitat i alhora treballen i són voluntàries al barri. La Beatriz és monitora en unes pistes esportives i explica com veuen amb els seus companys de feina els avenços del barri. La Hasnae fa un voluntariat amb el programa Èxit, amb el qual ha tornat al seu institut per fer reforç escolar als alumnes de secundària. “Els alumnes del Miquel Tarradell tenen molt potencial, perquè molts vénen d’altres països, però posen molta atenció i són molt comunicatius. Nosaltres des de petits teníem ganes d’estudiar, ningú ens ha regalat res”, diu Salim.

Provocar canvis a la universitat

Per a tirar endavant el projecte hi ha una taula de seguiment amb el Districte de Ciutat Vella, el Consorci d’Educació de Barcelona i l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona (IMEB) i també és fonamental la participació de les universitats – la Universitat Pompeu Fabra (UPF), la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

Javier Alegría creu que el programa també ajuda a les universitats a veure en què fallen. “Per exemple, nosaltres la figura del tutor ens la prenem molt seriosament, ja que les universitats es comprometen a fer un seguiment dels alumnes i soluciona’ls-hi els problemes que puguin tenir. En canvi, veiem que l’opinió general és que a les universitats no funciona aquesta figura”, explica Alegría.

Per això, des del Prometeus han impulsat una reunió de tutors de les diferents universitats perquè intercanviïn les seves maneres de fer i pensin en una manera de fer més accessible el suport i l’orientació per als alumnes. “És una aportació del Prometeus a la universitat”, diu el Javier.

Ara aquest projecte que ja compta amb tres anys d’embranzida es vol engegar a altres barris i així multiplicar els joves Prometeus arreu de la ciutat. D’aquesta manera, potser s’aconseguirà de mica en mica que les universitats siguin tan diverses com l’entorn que els envolta.

Escriu la teva opinió

Escribe tu opinión