Aprendre a prendre decisions darrere la càmera

Victòria Oliveres
29/1/2019

Fa deu anys que, quan els alumnes de Sant Josep Oriol arriben a 6è, els cau al damunt una gran responsabilitat: fer una pel·lícula. Aquesta idea, aleshores esbojarrada, va néixer quan l’equip pedagògic del centre va conèixer els premis CAC a l’escola, que el Consell de l’Audiovisual de Catalunya convoca anualment amb l’objectiu de fomentar l’educació en comunicació.

La igualtat de gènere, la promoció de la lectura o la cohesió escolar han sigut algunes de les temàtiques que han treballat en format audiovisual. En el curs actual estan preparant una pel·lícula sobre els refugiats i el fenomen de la immigració, per donar continuïtat al projecte que fa dos anys desenvolupen els de 6è i que ha inclòs jornades solidàries i de conscienciació de la mà de Proactiva Open Arms.

El Jaume Martín, mestre d’anglès i ànima del cinema a l’escola, explica que els aprenentatges de fer pel·lícules a l’aula van molt més enllà dels aspectes tècnics. “Per als alumnes, haver de prendre la decisió d’enfocar una cosa o una altra és molt important. D’una banda, perquè noten que confien en ells i es veuen obligats a confiar amb els altres, i per l’altra, perquè se n’adonen del poder que té qui està a darrere de la càmera”, diu.

Cada any continuen presentant-se fidelment als premis CAC a l’escola, d’on se n’han endut dos premis, però l’experiència els ha dut més enllà. Les seves pel·lícules han estat nominades en altres festivals de cinema escolar i en categories infantils d’altres festivals arreu d’Espanya, i fins i tot han creuat l’Atlàntic amb nominacions a l’Uruguai, Colòmbia i Brasil, on van guanyar un premi el 2017.

Acostar el cinema a les aules

El cinema com a eina pedagògica pot treballar moltes competències i permetre estar en contacte amb l’entorn i les problemàtiques socials. “D’aquestes classes no sortiran 25 cineastes ni 25 activistes però sí que pot sortir gent educada en valors”, explica el Jaume, que també destaca com ajuda en l’alfabetització audiovisual dels nens i nenes d’una generació que està en contacte constant amb les pantalles.

Alguns altres centres que treballen el cinema a l’aula ho fan de la mà del col·lectiu A Bao A Que, que des del 2005 desenvolupa el programa “Cinema en curs”. Aquesta iniciativa posa en contacte cineastes en actiu amb centres educatius perquè treballin conjuntament tant en la creació d’un film com en la descoberta de la cultura cinematogràfica.

Escriu la teva opinió

Escribe tu opinión