Cent escoles bressol municipals per garantir els drets i les oportunitats dels infants

Victòria Oliveres
27/2/2019

L’escola bressol municipal (EBM) la Morera és la centena que ha obert les portes a la ciutat de Barcelona. Aquest centre, situat al barri del Congrés i els Indians, es va posar en funcionament aquest mes de gener.

Amb la seva inauguració demà, i sumant també els altres dos centres que s’han engegat durant aquest curs (l’EBM Leonor Serrano, a l’Eixample, i l’EBM l’Aurora, a Ciutat Vella), la xarxa de centres municipals per a l’educació dels 0 als 3 anys ha arribat aquest curs a les 8.411 places.

“La xarxa d’escoles bressol i espais familiars municipals són un element clau en la construcció d’oportunitats per a la petita infància de la ciutat i les seves famílies”, destaquen des de l’Institut Municipal d’Educació (IMEB) en la nova publicació El model educatiu de les escoles bressol municipals de Barcelona.

L’ens de l’Ajuntament dóna molta importància a aquests equipaments municipals, ja que suposen un entorn segur, acollidor i ajustat a les necessitats dels infants. A més, promouen la interacció entre iguals, que té una gran incidència en els processos de socialització i en l’adquisició de competències i destreses socials dels més petits.

Projectes singulars a les escoles bressol

Alguns dels centres de la xarxa municipal desenvolupen projectes innovadors com ara el programa QuiRic, per estimular la creativitat a través de l’ús de les noves tecnologies; el projecte “Fem música a l’escola bressol”, per utilitzar el so i la musicalitat com a fil conductor de l’aprenentatge; la iniciativa “Escoles + Sostenbiles”, per impulsar el respecte al medi ambient; o el Projecte de coeducació, per fomentar un aprenentatge lliure d’estereotips de gènere i de les discriminacions que se’n deriven.

A més, a l’escola bressol municipal Aurora, també inaugurada enguany, es fa una prova pilot que promou un model educatiu que s’adapti millor a les necessitats de les famílies. D’una banda, amb la flexibilització horària que permet als pares i mares escollir horaris menys extensos de matí o tarda i afavorir així la conciliació personal i laboral. De l’altra, amb nou espai socioeducatiu per oferir acompanyament docent i dels serveis socials a famílies que es trobin en risc d’exclusió social.

Escriu la teva opinió

  • Pilar

    Molt bond reportaje I engrecador, sobre total personal el punto de mirada del qual parleu. Bona tasca.

    7 Març, 2019

Escribe tu opinión