Una setmana per aturar la crisi climàtica

El moviment 'Fridays for future' convoca una manifestació a Barcelona el 27 de setembre, coincidint amb la Vaga Mundial pel Clima, que culminarà una setmana plena d'activitats per sensibilitzar de la situació 'd'emergència climàtica' als carrers i a les escoles

Victòria Oliveres
19/9/2019
Enlarge
Concentració de ‘Fridays for future’ a la plaça Sant Jaume de Barcelona | Foto: Victòria Oliveres

El 27 de setembre és una data que quedarà a partir d’ara marcada al calendari com una fita del moviment ecologista. És el dia en què adolescents i joves de diversos països sortiran al carrer per demanar que s’afronti la situació d’emergència climàtica. «Busquem salvaguardar el nostre futur, posat ara mateix en qüestió. Ja n’hi ha prou de pors electorals, de mesures a curt termini i d’enganys oportunistes», diuen contundentment els col·lectius que – sota el paraigua del moviment Fridays for future – signen el manifest per la vaga mundial pel clima a Catalunya.

«Hem de ser protagonistes del nostre temps i repensar el valor de tot allò que ens envolta», diuen. Per això, seran els més joves els qui des de demà – divendres 20 – i durant tota la setmana lideraran diverses activitats per conscienciar de la situació ‘d’emergència climàtica’. Les accions culminaran el divendres vinent – dia 27 de setembre – amb la vaga mundial pel clima i una manifestació pel centre de Barcelona a les 6 de la tarda.

Un peatge ‘anticontaminació’ a Barcelona

El nucli de Fridays For Future de la capital catalana ja va demanar formalment abans de l’estiu la declaració d’emergència climàtica a la ciutat. Ara, juntament amb els col·lectius Climacció, Families For Future, Moviment per la Justícia Climàtica i Rebel·lió o Extinció, volen anar més enllà i han presentat a l’alcaldessa Ada Colau 7 mesures concretes per fer-hi front durant el seu mandat, a més de sol·licitar una reunió amb ella.

Entre les mesures proposades pels joves destaca l’establiment d’un peatge per entrar a la ciutat amb transport privat amb l’objectiu de reduir a la meitat el trànsit. Per ells, aquesta taxa d’entrada hauria d’anar acompanyada de l’establiment d’una targeta T-Ambiental, un abonament mensual amb viatges il·limitats, amb preu inferior a quatre targetes T-10 i vàlid per a dues zones.

Altres demandes dels col·lectius estan relacionades amb la desinversió en recursos fòssils. Volen, per exemple, que s’aturin les construccions d’infraestructures viàries i les ampliacions del port i l’aeroport, alhora que s’incrementi «la generació d’energia provinent de fons renovables i netes». A part, demanen el tancament de la incineradora pública TERSA i l’impuls de polítiques de Residu Zero, així com la promoció de la sobirania alimentària i la producció ecològica i de proximitat.

Calendari d’activitats a Barcelona

Els esforços de la mobilització es concentren en la Vaga Mundial pel Clima del dia 27, quan es realitzarà la manifestació des de Jardinets de Gràcia fins a la plaça Catalunya. Comptarà amb quatre blocs, un pels organitzadors, un altre destinat a les famílies i escoles, un per altres organitzacions, i finalment per a tothom qui s’hi vulgui sumar.

A part, durant tota la setmana es realitzaran activitats de reflexió i sensibilització, com ara tallers de pancartes i activisme, d’horticultura i d’acció directa no violenta o xerrades sobre l’economia circular, el voluntariat ambiental i les indústries fòssils. Tots els detalls es poden consultar al seu web.

Els sindicats CCOO, UGT i Intersindical CSC ja han anunciat que donen suport a la manifestació però no convoquen vaga, tot i que alguns faran aturades parcials als centres de treball. Als centres educatius, convoquen vaga els sindicats estudiantils AEP, AJEC i SE.

Microaccions a les escoles

En el marc de la ‘setmana de vaga per la terra’ també s’han organitzat microaccions a les escoles. Madres por el Clima, Families For Future Barcelona, Teachers For Future Spain – els col·lectius que ho han proposat – expliquen que «es tracta d’accions no disruptives i fàcils d’implementar», i que es poden adaptar a les diferents etapes educatives.

Les activitats, distribuïdes al llarg de la setmana per dotar-la de contingut, van des de fer minuts de silenci i una aturada al pati el dia de la vaga per la terra, fins a preparar tallers de cartells i cinefòrums. Les pròpies organitzacions recomanen els curts Lemon i Cuida el agua per als cursos de Primària i el documental Before the Flood per als alumnes de Secundària.

Quasi quaranta setmanes de mobilitzacions pel clima a Catalunya

Un divendres de gener d’enguany van començar a concentrar-se un grup de joves davant de la seu de la Generalitat de Girona, seguint els passos de la ja reconeguda activista Greta Thunberg. Un mes més tard, s’hi afegien els adolescents barcelonins, que s’han anat trobant els divendres a la plaça de Sant Jaume.

Avui dia ja són 27 els municipis catalans on hi ha nuclis de Fridays For Future. Per exemple, a Sabadell, Sant Cugat i Mataró s’estan organitzant més assemblees i activitats de sensibilització que van anunciant a través de les xarxes socials.

Escriu la teva opinió

Escribe tu opinión