Barcelona comptarà amb un nou centre de formació professional a partir del curs vinent. Serà l’Institut de Gastronomia i Restauració de Barcelona, que ampliarà l’oferta formativa pública en aquest sector amb alta demanda laboral i que neix amb vocació de formar professionals qualificats que responguin a les necessitats del sector en el present i en el futur.
El centre oferirà l’itinerari formatiu complet dins de l’àmbit de la gastronomia i la restauració, així com certificats de professionalitat per a aquelles en situació d’atur que busquin reincorporar-se al mercat laboral, i programes de formació contínua per a treballadors en actiu que vulguin actualitzar i millorar les seves competències.
Segons ha explicat el Consorci d’Educació de Barcelona en un comunicat, “tots els ensenyaments que s’impartiran són de nova implantació i es desplegaran en equipaments punters i especialitzats adequats tant per a la formació adreçada a persones joves com a persones adultes en situació d’atur o en actiu”.
El nou institut s’ubicarà a l’equipament on actualment hi ha l’Escola Superior d’Hoteleria de Barcelona, al passeig Taulat 243, que és de titularitat privada i cessarà la seva activitat en acabar el curs 2024-25, si bé l’alumnat podrà continuar la seva formació en el nou centre. L’espai té una superfície de més de 4.000 metres quadrats.
La creació de l’Institut de Gastronomia i Restauració de Barcelona “respon a la necessitat detectada en el Pla Director de la Formació Professional 2023-2030 sobre la creació de places en l’àmbit de la gastronomia i restauració”, afirma el Consorci. “En un context en què la manca de personal qualificat és un dels principals reptes del sector, el paper de la formació pública és cabdal. En aquest sentit, el model de governança compartida dels centres de formació professional juntament amb el teixit empresarial esdevé una solució efectiva per garantir una inserció laboral ràpida i de qualitat”.
L’institut compta amb 377 places públiques, que se sumen a les 1.180 que enguany hi ha a la ciutat en el sector de la gastronomia i la restauració. El centre respon al model Be_Pro de formació professional per tal d’enfortir la col·laboració amb el teixit empresarial tot facilitant l’estada a empreses de les persones aprenents i la seva entrada al món laboral.
Amb la creació de l’Institut d’FP Sanitària Sant Pau, que es posarà també en marxa el curs vinent, i l’Institut de Gastronomia i Restauració de Barcelona s’haurà arribat als 30 centres de formació professional dels 35 previstos en el Pla Director de la Formació Professional a Barcelona.
El nou Institut de Gastronomia i Restauració de Barcelona tindrà entre els seus objectius impulsar la promoció de la cuina local i la cultura gastronòmica catalana, tot potenciant tradició i innovació, així com productes de proximitat, sostenibilitat, tècniques culinàries autòctones i una identitat gastronòmica competitiva en l’àmbit global.