La Masia de Can Soler és un equipament municipal de Barcelona situada sota la carretera de l’Arrabassada, la que connecta la ciutat amb el Tibidabo. Gestionada per la Fundació Els Tres Turons, està envoltada de vegetació, un paradís al barri de Sant Genís dels Agudells que també s’endinsa dins del Parc de Collserola i a on es pot arribar amb transport públic.
És un d’aquells paratges poc coneguts que connecta la ciutat amb la zona forestal, en què també hi ha horts, oliveres i arbres fruiters. Enmig d’aquest oasi verd de Barcelona, la fundació gestiona des del 2020 l’espai amb diversos projectes amb l’objectiu de ser un punt de referència de l’agroecologia urbana i la inclusió social. Fruit d’aquesta iniciativa i després de diversos anys preparant el terreny i fent participar diverses entitats i veïns, el desembre passat es va presentar el primer oli d’oliva verge extra de Barcelona.

“Fer l’oli ha sigut el tancament del cercle d’un projecte que va començar el 2009”, explica el responsable de vinculació al territori de la Fundació Els Tres Turons, Joan Gubern. Entre els programes que desenvolupa la fundació amb la xarxa pública de salut mental hi ha el de jardineria, on hi participen persones joves i adultes amb un diagnòstic i que té com a finalitat impulsar la seva recuperació a través de la inserció laboral i la rehabilitació psicosocial.
“Vam veure l’oportunitat de fer aquest projecte de metodologia d’aprenentatge i servei perquè al mateix temps que les persones participants adquireixen coneixements tècnics, competències tècniques i transversals, fan un servei a la comunitat, que en aquest cas ha estat recuperar un espai d’interès ambiental dins de la ciutat”.
Aprenentatge i servei en jardineria
L’any 2009 quan es va començar a recuperar l’espai de Can Soler, Gubern recorda que el bosc va envair tot l’espai exterior de la masia. “El bosc s’ho havia menjat tot”, rememora. Per això, a través del programa de jardinera i amb la col·laboració d’entitats, veïns i escoles, van començar a netejar l’espai. Van haver de podar de forma “dràstica” les oliveres, donar-los forma i cuidar la zona fins a aconseguir que l’arbre tornés a fer fruits.
Així és com va començar aquest projecte que, finalment, ha acabat amb la producció d’uns 50 litres d’oli d’unes oliveres centenàries de la varietat becaruda, una espècie local que pràcticament havia desaparegut i que era molt comuna al Vallès i al Barcelonès. La producció, que es va barrejar amb oliva arbequina, es va envasar en llaunes de 10 centilitres que no s’han posat a la venda, sinó que ha servit per fer difusió del projecte i repartir-les a aquelles entitats que han contribuït a fer realitat aquest oli tan peculiar.

El programa de jardineria dels Tres Turons ha comptat amb la col·laboració, per exemple, de l’escola Font d’en Fargas. Segons explica Gubern, es tracta d’un projecte que dura tot el curs escolar que compta amb la participació d’alumnes des de 2n a 6è de primària. “És un projecte d’aprenentatge i servei compartit amb l’escola”, remarca, per explicar que un dels grups de joves amb problemes de salut mental que participa en el programa de jardineria va un cop per setmana a l’escola a fer “tasques de manteniment” i cuidar els espais verds del centre. Una manera més d’ajudar a la seva inserció laboral i social, ja que apliquen als diversos espais de l’escola aquelles tècniques que han après al taller de jardineria de Can Soler.
Com a contrapartida, els alumnes de l’escola es traslladen un cop per setmana a Can Soler, on desenvolupen diferents tasques per cursos. Així, han establert que els de 4rt de Primària fan compost; els de 5è i 6è treballen en la recuperació dels cultius d’oliveres i netejant el bosc; i els de 2n i 3r treballen temàtica d’oliveres.
Lluita contra l’estigma de la salut mental
Aquestes activitats estan dinamitzades per les persones que estan ateses per la Fundació Els Tres Turons i que són les que normalment fan aquestes tasques de jardineria. “D’aquesta manera, es fa un canvi de rol de les persones ateses que aquell dia són persones expertes que ensenyen als infants a fer diferents tasques”, explica Gubern, que també destaca que amb aquest projecte es treballa contra l’estigma de la salut mental. “Fem un canvi de paper”, remarca, ja que les persones ateses, “que normalment tenen interioritzat el rol de persones dependents, poden participar com a persones actives, ciutadanes que posen la seva feina i expertesa al servei de la comunitat”, en aquest cas fent aquestes activitats ambientals amb els escolars.

A més de l’escola, en la recuperació de les oliveres i la producció d’oli també hi ha participat l’escola d’aprenents de Sant Genís i molts veïns i veïnes. De fet, des dels Tres Turons van organitzar una jornada de portes obertes per a la recol·lecció de les olives. “Amb aquestes accions, a part de treballar la tasca de sensibilització de la salut mental, fem una tasca de sensibilització en la promoció a la biodiversitat, en el sentit de preservar el patrimoni”, afegeix Gubern.
Cohesió social i treball comunitari
En definitiva, el primer oli d’oliva extra de Barcelona ha servit, segons explica el responsable de vinculació al territori de la Fundació, com a “excusa” per a treballar “els processos de recuperació” de les persones ateses pels Tres Turons, al mateix temps que “potenciem la cohesió de la societat, fent treball comunitari i de sensibilització sobre els trastorns mentals”.
El projecte de recuperació i dinamització dels entorns de Can Soler està impulsat per la Fundació Els Tres Turons i compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona (Districte d’Horta-Guinardó i Parcs i Jardins), així com del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola, els tècnics del qual han fet la supervisió de la recuperació de les oliveres durant tot el projecte.
L’objectiu al final, segons Gubern, és donar continuïtat al projecte i seguir fent oli, “sempre que les condicions climàtiques ho permetin”.