El passat 23 de maig, l’Escola Municipal de Música Eixample – Joan Manuel Serrat va presentar el “Menú Musical i Solidari” a L’Auditori, una creació que va combinar música, gastronomia i compromís social. L’alumnat va interpretar quatre peces musicals per a receptes elaborades per quatre xefs (Jaume Biarnés, Ada Parellada, Jordi Roca i Carme Ruscalleda) i musicades per quatre compositors (Alberto G. Demestres, Albert Guinovart, Salvador Brotons i Joan Albert Amargós).
El concert gratuït “Menú Musical i Solidari” forma part de la iniciativa pedagògica de l’escola iniciada l’any 2018 amb l’objectiu d’encarregar a compositors catalans la creació de peces musicals pensades per ser interpretades per alumnat de l’escola. El resultat final han estat quatre obres musicals, que es van presentar per separat en concerts anteriors, creades per un compositor i per un xef que representen les quatre estacions de l’any, per a quatre causes solidàries, i que es van presentar en aquest concert de divendres passat de manera conjunta.
Composicions i receptes
- Compositor Alberto G. Demestres – xef Jaume Biarnés: Amanida Primavera
- Compositor Albert Guinovart – xef Ada Parellada: Embolic de tardor
- Compositor Salvador Brotons – xef Jordi Roca: Soufflé d’hivern
- Compositor Joan Albert Amargós – xef Carme Ruscalleda: Beguda d’estiu
Cada una de les quatre peces està inspirada en una causa social relacionada amb la salut: el trastorn metabòlic PKU, el malbaratament alimentari, la celiaquia, la intolerància a la lactosa i la disfàgia.

La directora de l’escola, Paula Carrillo Martin, explica que “el primer xef que va participar en la creació del menú, en Jaume Biarnés, va proposar que la recepta estigués vinculada a alguna malaltia o al·lèrgia que condiciona l’alimentació. Vam decidir donar continuïtat a aquesta idea, respectant sempre la proposta de cada xef”.
“Vaig fer servir les meves causes —com el malbaratament alimentari, l’alimentació saludable o els productes de proximitat— com a fil conductor. Sempre he intentat fer versos al plat, però mai per cantar, i ha estat un repte immens”, explica la xef Ada Parellada, autora de la recepta “Embolic de Tardor” i que va assistir al concert juntament amb els quatre compositors. Per al compositor Albert Guinovart i autor de la peça musicada d’aquesta recepta “col·laborar amb una artista com l’Ada Parellada, que va crear un conte fabulós, ha estat sensacional”. I afegeix: “Trobo que és un mèrit extraordinari haver ajuntat les quatre cantates i poder-les representar aquí, a L’Auditori”.

Amb la Sala 1 – Pau Casals de L’Auditori de Barcelona gairebé plena, els intèrprets de les diferents formacions instrumentals i vocals —Orquestra Simfònica, Banda Ventsonants, Big Band, Cor Baloo 2, Cor Crescendo, Cor Jove, Aula de Cant Modern, Cor Back Beats de l’EEMM Sant Andreu – Mestre Pich Santasusana i Cor Actea— van presentar les quatre peces entre els aplaudiments del públic després de diversos anys d’assajos, preparació i presentació en anteriors concerts de les diferents receptes musicades.
“Ha estat una experiència intensa, sobretot les dues setmanes abans del concert, amb molts assajos. Però també molt divertida, perquè sabíem que estàvem preparant un concert important”, explica la Sofia Klinge, integrant del Cor Baloo 2. Aquestes mateixes sensacions les comparteix en Marc Emilianov, trompetista de la Banda Ventsonants, qui descriu així el moment de veure l’escenari: “Quan he entrat he dit ‘Bua!’, he pensat en tota la gent mirant-nos, als músics, cantants i tots els participants del concert, i m’he sentit gran i amb molt bones energies”. El concert va culminar dues hores després amb la intervenció de la xef Ada Parellada, els quatre compositors i la directora Paula Carrillo dalt de l’escenari.
Aquesta iniciativa de l’Escola Municipal de Música Eixample – Joan Manuel Serrat s’emmarca en l’acció educativa de l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona, gestor de les cinc escoles municipals de música i del Conservatori municipal de Música titularitat de l’Ajuntament de Barcelona.
