Biblioteques, escoles, famílies i barri s’uneixen per fomentar el gaudi de la lectura amb el projecte Menja Llibres

Un cop per setmana, grups d’una trentena d’infants acudeixen a una biblioteca municipal del seu barri per a participar de dinàmiques conjuntes i dissenyades per a que “els menuts estableixin un vincle amb allò que llegeixin i no només decodifiquin els llibres”, segons la coordinadora del projecte

Sandra Vicente
22/3/2018
Enlarge
Un grup d'infants participen del projecte Menjallibres a la Biblioteca José Barbero | SANDRA VICENTE

Són quarts de cinc de la tarda i una vintena de criatures acaben el berenar i corretegen per una petita plaça de Trinitat Vella que dóna a la Biblioteca Municipal José Barbero. Un cop enllestit l’entrepà, la Mar, una jove monitora, crida els menuts que, en petits grups van entrant a les instal·lacions de la biblioteca. Encara estan un xic eixelebrats quan la Mar comença a desplegar cartells, cartolines de colors i llibres per una petita estança. Està a punt de començar la seva cita setmanal amb la lectura de la mà de Menja Llibres, un projecte que busca fomentar l’amor per la literatura dels més menuts.

Portar un grup de vint nens i nenes de segon de Primària a una biblioteca just després de les classes no és fàcil; “han de ser conscients que entren a un espai diferent, en el que se’ls demana calma i atenció”, explica l’Eva Saumell, coordinadora pedagògica del Menja Llibres. Així, els ‘rituals de relaxació’ comencen amb una anàlisi de les seves emocions en el moment d’entrar a la biblioteca. “Aquest trimestre estem treballant l’autoconeixement dels sentiments i el respecte per les emocions dels altres a través de poesia i textos, així com de dinàmiques conjuntes”, apunta Saumell.

Una d’aquestes dinàmiques implica introduir cartolines de colors dins uns tubs que representen les emocions: blau per la tristesa, vermell per la ràbia, blanc per la calma… En Carles agafa un grapat de cartolines i n’introdueix una a cada tub. “Avui em sento una mica de tot: una mica trist, però també content. I estic enfadat però crec que em calmaré”, explica mentre la Mar crida tots els infants a seure en rotllana. Encara els dura l’energia del berenar i decideix calmar-los fent un massatge col·lectiu abans de passar a les lectures.

Menja Llibres és un projecte inserit dins el Pla de Barris de l’Ajuntament de Barcelona que té presència a vora 30 escoles de cinc districtes com el de Sant Andreu, en el que hi participen 6 biblioteques i 20 escoles en grups de màxim 30 criatures. L’objectiu del Menja Llibres és “inocular el virus de la lectura”, afirma Saumell, qui explica que darrere el projecte hi ha un disseny pedagògic molt cuidat, tant amb el format de les activitats com amb la tria de les lectures.

Infants i monitores trien plegats els llibres per llegir al Menja Llibres | SANDRA VICENTE

Establir un vincle amb la lectura a través de les famílies i la comunitat

“Intentem que estableixin un vincle amb el text que es treballa, més enllà de la decodificació”, explica Cristina Zhang, coordinadora del projecte. Per això, no és casualitat que els nens i nenes que hi participen siguin de segon i tercer de primària, quan “se suposa que ja està assolida l’alfabetització i “ens podem centrar en el gaudi de la lectura”, apunta Zhang. Així, cada trimestre està enfocat a una temàtica concreta; s’han treballat la tolerància i les emocions i pel tercer trimestre s’abordarà el respecte pel medi ambient.

Tot plegat es fa de la mà d’autors reconeguts i “a poder ser, catalans, per a fomentar i reivindicar la qualitat literària que ens precedeix”, afirma Saumell. I cita les poesies de Joana Raspall o el ‘Bestiari’ de Pere Quart. “Tenim a l’abast molta literatura accessible als infants i que els poden interpel·lar directament per donar-los missatges positius”, comenta la coordinadora pedagògica. Esmenta, per exemple, el poema ‘Bon Profit’ de Miquel Martí i Pol, amb el que “es recalca la importància de menjar sa i amb això vàrem intentar que els berenars que portessin a l’activitat fossin més saludables”.

I és que la participació de la família és un dels objectius claus del Menja Llibres. “Després de consolidar el projecte, que va començar a finals de gener d’aquest any, ens proposem treballar la vinculació dels pares i la comunitat”, explica Juanjo Arranz, referent del Consorci de Biblioteques. Així, el trimestre vinent ja estan convocades diverses sessions formatives i informatives per a implicar les famílies en l’activitat, fer que participin del foment de la lectura a través del joc i que, “òbviament, ells també se n’impregnin i es vinculin a les biblioteques, tot fent xarxa de barri i comunitat”, apunta Arranz.

L’Adrià i l’Aaron llegeixen un llibre plegats durant una sessió de Menja Llibres | SANDRA VICENTE

Un projecte pilot que es consolida

Els infants que assisteixen a les sessions del Menja Llibres són derivats per les escoles, que proposen a les famílies i a les criatures que creuen que se’n poden beneficiar més de participar del projecte, després que el Consorci hagi establert amb quantes places compta cada biblioteca. I sembla que, tot i haver començat al gener i no pas el setembre de 2017, el projecte ha quallat als barris on es dóna: “comptem amb una assistència d’entre el 80 i el 85% i el feedback de mestres i usuaris ens sembla boníssim”, assegura Zhang.

Totes les parts del projecte, tant l’IMEB, com els integrants del Pla de Barris, els representants de les Biblioteques o Rosa Sensat -que hi participa amb voluntaris- comparteixen aquesta bona sensació. I el que és més important: les criatures també. Després d’haver participat en el massatge col·lectiu i un cop més calmats, les monitores de l’activitat escolten els 22 infants que hi participen perquè valorin els tres mesos que porten assistint al Menja Llibres.

Més enllà de les lectures, molts nens i nenes destaquen les activitats relacionades amb els llibres, “com aquella en la que ens dèiem coses boniques els uns als altres”, diu la Imama, referint-se a una dinàmica pensada per treballar les emocions i l’autoestima relacionada amb el llibre ‘Com m’agrado’ de Jamie Lee Curtis. Aquest text, però, no va ser pas un dels preferits de la Imama, que preferiria llegir “més històries tristes o llibres d’amor”.

No falten tampoc els nens que volen lectures sobre dinosaures o de por, com en Carles, o els qui es llencen als clàssics, com en Nico, que vol provar de llegir Hansel i Gretel. Després de l’avaluació del primer trimestre, els infants passen a la seva estona de lectura, que realitzen en parelles. L’Aaron enganxa els ulls i apropa la cara al llibre Olivia i les princeses mentre llegeix en veu alta la història tornant-se amb l’Adrià. Quan acaben el llibre, respectant rigorosament els torns de lectura entre els dos, convenen posar una enganxina “d’una cara súper contenta” a l’avaluació d’aquell llibre just abans que els seus pares i mares arribessin a les portes de la Biblioteca per portar-los a casa.

Escriu la teva opinió

Escribe tu opinión